pondělí 26. srpna 2013

17.8. Firefighters challenge Ludgeřovice

V sobotu 17.8. 2013 pořádal Sbor dobrovolných hasičů v Ludgeřovicích 8. ročník soutěže Firefighters challenge. Jedná se o modifikovanou soutěž dvojic v TFA (z angl. Thoughest Firefighter Alive, volně přeloženo jako nejtvrdší hasič přežije). Podstatou soutěže je překonat připravenou dráhu a dílčí disciplíny av nejkratším čase se dostat do cíle, závodníci jsou oblečeni v kompletním zásahovém obleku a na zádech mají jako zátěž dýchací přístroj. Na tuto soutěž jsem se vydal společně s Honzou, s kterým jsem zde v roce 2010 obsadil 2. místo. Bohužel příjezd byl poněkud hektický, s pořadateli se telefonicky domlouváme, že přijedeme někdy ke konci, ať s námi počítají. Z propozic jsme dopředu rámcově věděli co nás čeká, ale samozřejmě jsme si to na místě chtěli prohlédnout.

Do Ludgeřovic přijíždíme v okamžiku, kdy jsou ve startovce před námi dvě dvojice, času tedy není moc, ale s tím jsme počítali. Počkáme až dvojice odstartuje a následně se koukáme co nás čeká. Od doby, kdy jsme zde byli naposledy nedošlo k výraznějším změnám, takže to vypadá na pohodu. Jdeme k autu a začínáme se oblékat, přece jenom jsme trochu nervózní a aby toho nebylo málo, tak si ještě na poslední chvíli musím odskočit, no aspoň budu o něco lehčí. Kompletně oblečeni a připraveni se přesouváme na start, kontrolou projdeme v pohodě, takže nám nic nebrání odstartovat. Jako první na nás čeká roztažení hadic a přesun pneumatiky, která je k nim připevněna, je to do mírného kopce, ale bez zaváhání si s tím poradíme.

A je odstartováno zdroj: agedj.rajce.net
 Trochu běhu a je před námi 2 metrová bariéra, už před závodem se s Honzou domlouvám, že půjde první a v případě nouze mu pomůžu. Jakmile na bariéru vyskočil vidím, že nouze je tady, tak přiskakuju a trochu ho popostrčím, teď se přes bariéru musím dostat já, ani nevím kdy jsem ji naposledy skákal. S velkými problémy se přes ní dostanu a pádím za Honzou k dalšímu stanovišti, tím je věž z lešení, na kterou musíme vylézt a pomocí lana na ni každý vytáhnout cca 20 kg barel, tady mám trochu problémy, protože lano mi v rukavicích nepříjemně prokluzuje. Po vytažení barelu a slezení z lešení dolů následuje zase trochu běhu, přibíháme k nosítkám s figurínou, které musíme kolem kuželu donést zpět na výchozí místo. To nám jde bez problémů a přebíháme k dalšímu úseku, tím je přenos technických prostředků, jsou tady připraveny 2 hasicí přístroje a 2 hadicové koše, opět podle domluvy beru hadicové koše a obíhám kužel, pokládám zpět a běžím k poslední disciplíně. Bohužel si nevšimnu, že chvíli po položení hadicové koše spadnou na zem, což se nám později stává osudným.

Zápolení s bariérou zdroj: agedj.rajce.net
Poslední disciplínou je přesun pneumatiky z nákladního vozidla pomocí úderů kladivem za cílovou čáru, beru kladivo a začínám bouchat, po pár úderech mě střídá Honza a v ten okamžik na mě křičí pořadatel, že nám spadly hadicové koše a že je musím jít zvednout. Nechávám tedy Honzu u pneumatiky a běžím ke košům, ty postavím a běžím zpět, koutkem oka zahlédnu, že rozhodčí u cíle má zvednutý červený praporek, nechápu proč, vždyť jsem přece koše zvednul, dobíhám k Honzovi a ten už mi říká, že jsme diskvalifikováni. V ten okamžik to vůbec nechápu, mozek je úplně jinde. Po tom co se trochu vydýchám, se dozvídám, že všechno by bylo OK, kdyby Honza v tom okamžiku kdy jsem běžel zpět ke košům, nebouchal kladivem. Nedá se nic dělat a smiřujeme se s tím, že letos tady nedokončíme. Bohužel, celé to bylo způsobeno tím, že jsme přijeli na poslední chvíli a neměli dost času se seznámit s pravidly, každopádně si za to můžeme sami a příště budeme chytřejší. Protože jsme startovali jako poslední, tak se podíváme na vyhlášení a po něm odjíždíme.

Vytahování barelu zdroj: agedj.rajce.net

Kompletní výsledky zde

Webové stránky závodu

Žádné komentáře:

Okomentovat